Creative Business Units of Heatherwick Studio, Aberystwyth, 2009


The 16 creative startup units at Aberystwyth Arts Center are contained in pairs, in eight small buildings, aimed at maintaining the site’s woodland character.

The simple wood-frame sheds have been divided in their center and separated to provide light, ventilation and a common entrance to the two units.

To make the stainless steel coating affordable, Heatherwick Studio sourced steel that had the smoothness of a can of coke. As this material is neither rigid nor insulating, the sheet was then crumpled in a controlled manner and thrown backwards with insulating foam without CFCs.

This construction process (in photo below) Using a special pleating machine, the panels were rigid and well insulated and could be used on details such as eaves and window sills. Moreover, taking the colors of the leaves and the sky, the effect was “if a mirror had been crumpled”.

The studio completed the £ 1.1million project in 2009 after winning a competition hosted by RIBA.

Coating process

Source: Heatherwick

Project data

Begin 2008
Completed 2009
Floor area 640m2
Sector Office
Total cost £ 1.1 million
Funding Aberystwyth University, Arts Council for Wales, Welsh Assembly Government, Aberystwyth Arts Center
Call for tenders date 2006
Architect Heatherwick Studio
Customer Aberystwyth Arts Center, Aberystwyth University
After-sales engineer Adrian tester
Structural engineer Packman lucas
Environmental engineer Max Fordham
Main contractor Construction of a studio in Heatherwick
Quantity surveyor Davis langdon

Visit ajbuildingslibrary.co.uk to see more photographs and drawings from this project and over 3,200 others


Source link

Previous New Hull and East Yorkshire Local Enterprise Partnership invites nominations from founding board members
Next EDP ​​launches green hydrogen and energy storage business units

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *